Șeful Secretariatului de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, a vorbit pentru Antena 3 despre schimbarea regulilor la înmormântare, în cazul morţilor de COVID. Astfel, bolnavii care au decedat fiind infectați cu coronavirus vor putea fi inmormântați conform tradiției și cultului religios.
Pacientul COVID va avea dreptul să cheme preotul la spital, decedatul va putea fi îmbrăcat înainte de înmormântare, şi nu pus în saci de plastic, sicriul va sta în capelă, iar înmormântarea se va putea face respectând tradiţia.
Așadar, se va putea face slujba de înmormântare în biserică, se va respecta tradiţia şi ritualul fiecărui cult religios, iar incinerarea sau înmormântarea se va face cu sicriul sigilat, a precizat Victor Opaschi, șef Secretariatul de Stat pentru Culte, duminică, la Antena 3.
”De 160 de ani, instituția noastră, Ministerul cultelor, este principala instituție a statului român care elaborează și aplică politici publice din domeniul vieții religioase. Aș vrea să vă mai spun că, în această perioadă marcată de răspândirea pandemică a virusului, noi ne-am adaptat politicile publice la contextul special în care ne aflăm. (…) Astfel, am creat o platformă de dialog care vizează tehnologia digitală și deciziile care sunt luate pentru limitarea răspândirii virusului trebuie să răspundă atât nevoilor de protecție publice, cât și nevoilor religioase ale credincioșilor.
Concret, pe această platformă, reprezentanții cultelor au susținut modificarea măsurilor privind înmormântarea persoanelor decedate din cauza COVID-19. Astfel, am găsit soluții optime și de completare a anexei ordinului Ministrului Sănătății.
Așadar, se va putea face slujba de înmormântare în biserică, deși decedatul a murit de COVID-19, sicriul se va putea depune în capelă”, a precizat Victor Opaschi, șef al Secretariatului de Stat pentru Culte.
Familia va avea permisiunea să-și îmbrace ruda decedată înainte de a fi pusă în sicriu. Până acum, decedații erau puși direct în sacii negri în pijamale sau așa cum erau îmbrăcați pe patul de spital.
Protocolul emis de Ministrul Sănătăţii privind managamentul după decesul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus prevede reguli stricte pentru angajaţii firmelor de pombe funebre, dar şi o procedura rapidă pentru înmormântarea celor decedaţi după ce au fost infectaţi cu noul virus.
În cazul persoanelor decedate în spital, rudele acesteia sunt informate telefonic în legătură cu cazurile severe și despre survenirea decesului.
Rudele de grad 1-2 ale persoanei decedate de coronavirus pot participa la înmormântare doar dacă nu prezintă simptome de coronavirus și dacă primesc acordul Direcției de Sănătate Publică și avizul centrelor județene/al municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.
Persoana decedată este transportată de la spital la morgă în saci impermeabili dubli și închiși ermetici, iar înmormântarea se face în cel mai scurt timp posibil cu sicriul sigilat.
Familiile nu pot cere autopsii medico-legale în cazurile de suspiciune/confirmate cu noul coronavirus, decât pe baza ordonanţei emise de organele de cercetare penală.
Decesul și înmormântarea Corneliei Catanga a generat o serie de declarații controversate privind regulile de înmormântare, drepturile și obligațiile apropiaților în cazul decesului covid.